Български | 日本語 | English
"Кизуна" означава дълбока, искрена духовна връзка между приятели,
споделящи обща цел и идеи.
Хинамацури

На 3-ти март в Япония се празнува Хинамацури или Фестивалът на куклите. Този ден също е познат и като Денят на момичето. Върху стъпаловидни платформи покрити с червен плат се нареждат кукли (хина нингьо), които представляват Императора, Императрицата, дворцовата прислуга и музиканти, облечени в традиционни дворцови дрехи от периода Хейан (794-1185г.)


Обичаят за показване на кукли води началото си от периода Хейан. В миналото хората вярвали, че куклите притежават способността да затварят зли духове в себе си. Хинамацури е наследник на древен японски обичай наричан Хинанагаши, което буквално се превежда като "плаваща кукла" и се състои в поставянето на сламени "хина" кукли в лодка и пускането на лодката по течението на река към морето. Смята се, че по този начин куклите отвеждат несгодите и злите духове със себе си. В храма Шимогамо (част от храмовия комплекс Камо в Киото) се празнува Нагашибина, при който обичай куклите се пускат между реките Такано и Камо, и се четат молитви за безопасността на децата. Този обичай вече не се практикува тъй като рибарите често улавяли куклите в мрежите си. Сега лодките с куклите се пускат в морето, и когато зрителите си тръгнат се вадят от морето и биват изгаряни в храма.


Традиционното питие за фестивала е широзаке, което е вид саке приготвено от ферментирал ориз. Сервират се оцветени хина-араре- крекери, с големината на една хапка, овкусени със захар или соев сос в зависимост от региона и хишимочи - оцветени оризови сладки с формата на ромб. Често се яде и чирашизуши - ориз за суши, овкусен със захар и оцет, върху който се поставя сурова риба и различни видове продукти. Сервира се солена супа "ушиоджиру", която съдържа миди с черупка. Черупките на мидите в храната са смятани за символ на обединената и мирна двойка, защото двете половини на черупката си пасват идеално и не съществува половина, която да замести едната от двете оригинални.В регионите Канто и Кансай куклите се подреждат по различен начин от ляво надясно, но редът им по стъпала е един и същ. Терминът за платформата на японски е "хина дан". Платът, който покрива платформата се нарича "данкаке" или "химосен" и представлява червен плат раиран с различни цветове в края.


На най-високото стъпало стоят две кукли, познати като Императорски кукли ("даирибина"). Те представляват Императора ("Одаири-сама"), който държи ритуален жезъл ("шаку") и императрицата ("Охина-сама"), държаща ветрило. Думата "даири" означава "Императорски дворец", а "хина"- момиче или принцеса. Обикновено куклите се поставят пред златен сгъваем параван "бьобу".Избираемо се поставят и два лампиона "бонбори", и хартиени или направени от коприна фенери "хибукуро", които обикновено са декорирани с десен на вишневи или сливови цветчета. Пълният комплект включва и аксесоари поставяни между двете фигури, наричани "санбо казари", съставени от две вази от изкуствени прасковени клонки - "качибана".Традиционно мъжката фигура се е поставяла отдясно, а сега традицията е да се поставя отляво.


На второто стъпало стоят три придворни дами "саннин канджо". Всяка една държи чаша за саке. От гледна точка на зрителя, дамата стояща от дясно е "носачка на саке"- "нагае но чоши", дамата от ляво е "резервна носачка на саке"- "кууае но чоши", и единствената седяща дама в средата е "седналата носачка на саке"- "Санпо". Аксесоарите, които се поставят между дамите са "такацуки"- кръгли масички за сезонни сладки.На третия ред стоят петима мъже музиканти - "гонин баяши". Всеки един от тях държи инструмент с изключение на певеца, който държи ветрило. От ляво на дясно музикантите са подредени по следния начин:

 • Седящ с малък "тайко" барабан;
 • Стоящ с голям "оцузуми" барабан;
 • Стоящ с ръчен "коцузуми" барабан;
 • Седящ с флейта "фуе" или "йокобуе";
 • Седящ певец ("утаиката"), държащ ветрило "сенсу".

На четвъртото стъпало са двама министри ("дайджин"): "Десният министър" ("Удайджин") и "Левият министър" ("Садайджин"). "Удайджин" е представен като младеж, докато "Садайджин" е доста по възрастен. Тъй като куклите се поставят на места взаимно зависими едно от друго, от гледна точка на зрителя "Десният министър" е от ляво а "Левият министър" е от дясно. Двамата често са екипирани с лъкове и стрели. Между двете фигури има покрити куполовидни масички "какебанзен" или на кратко "озен", също така и ромбовидни масички "хишидаи", с поставени върху тях "хишимочи". "Хишидай" са масички с крака наподобяващи котешки и са познати също като "некоашигата хишидай". Точно под министрите в дясния край има мандариново дръвче "укон но тачибана", а в ляво - вишнево дръвче "Сакон но сакура".


На петата платформа, между дръвчетата са поставени трима помощници или самураи, които пазят императорската двойка. От ляво на дясно (от гледна точка на зрителя):

 • Сантименталния (сълзливият) пияч "накиджого";
 • Заядливия пияч "окориджого";
 • Веселия пияч "уарайджого".

На шестото и седмото стъпало се поставят различни миниатюрни мебели, инструменти, карети и т.н. На шестата платформа са изложени предмети, които се използват в императорския дворец:

 • "тансу"- скрин обикновено с пет чекмеджета;
 • "нагамочи"- продълговат сандък за "кимоно";
 • "хасамибако"- ракла за дрехи, поставена върху "нагамочи";
 • "кьодай"- шкаф с огледало върху него;
 • "харибако"- кутия с комплект за шиене;
 • две "хибачи"- метални кутии за въглени;
 • "дайсу"- комплект от "оча догу" или "ча но ю догу", посуда за чаена церемония.

На седмия ред са поставени предмети, които се използват извън и далеч от императорския дворец:

 • "джубако"- комплект от лакирани кутии за храна;
 • "гокаго"- покрита носилка;
 • "гошогурума" ("гиша", "гюша")- карета водена от бивол, предпочитана от аристокрацията през периода Хейан;
 • "ханагурума"- бивол дърпащ количка с цветя ( не особено разпространено).


Задължително във всеки дом , в който има момиче се поставя такава украса.
В популярната култура често се срещат препратки от този празник в киното и музиката.